Den sjunde backen

Frölunda har i skrivande stund sex backar på plats inför säsongen 20/21, när den nu kommer dra igång och i vilken form den då utspelas. Det är en ganska allmän åsikt att en sjunde back ska in och beroende på vem den spelaren är så kommer en åttonde plats att fyllas antingen av någon som David Printz eller av juniorer.

Jag tänkte i detta inlägg sammanställa ett par backar med Frölundakoppling som har utgående kontrakt och skulle kunna vara (mer eller mindre) möjliga lösningar. Men för att kunna avgöra vad man ska komplettera med så måste vi veta lite vad man redan har.

Viktor EkbomI princip helt defensivt renodlad. Många gånger vår bästa spelare förra säsongen.
Anders GrönlundMer åt det defensiva hållet även om han kan sticka upp då och då.
Jens OlssonSka väl kunna bidra i båda ändar, men litet frågetecken för produktionen på äldre dagar.
Mattias NorlinderFrämst offensiv och ska väl utmana Elliott om speltid i powerplay.
Filip JohanssonTvåvägsback som förmodligen behöver lite tid för att uppnå en jämnt hög nivå.
Stefan ElliottVärvad för att bidra till offensiven och förmodad back i första PP-uppställningen.

Här kommer listan på de kontraktslösa backar som har Frölundakoppling, listade i alfabetisk ordning:

Adam Almquist – Admiral Vladivostok (KHL)

Almquist känner vi igen från en poängstark säsong i Frölunda för två år sedan. Hans nuvarande lag har dragit sig ur KHL och kommer inte spela i höst pga ekonomiska problem, så det är redan klart att Almquist behöver hitta en ny arbetsgivare. Antagligen är Frölundas kvot av offensiva backar fylld, men hittar man inget annat och har chans på Adam så kanske kanske… men det ska mycket till.

Oliver Bohm – Växjö Lakers (SHL)

Ingen tvekan att Bohm i första hand är en defensiv pjäs, även om han hade en liten utväxling poängmässigt (14 p) i Växjö för två år sedan. Fick inte förnyat kontrakt av Växjö som bygger om. Kanske kräver han för mycket i form av istid eller pengar för att vara värd att satsa på om man jämför med t.ex. Printz som nöjer sig med att vara åtta i hierarkin. För Bohm tar sig knappast in bland topp fyra, väl? Och hur är relationen med Frölunda efter förra vistelsen?

Emil Djuse – Springfield Thunderbirds (AHL)

Tillhör Florida Panthers som trejdade till sig honom från Dallas Stars under den gångna säsongen. Ryktas hamna i KHL och Spartak Moskva, men skulle det mot förmodan bli SHL kanske ändå Skellefteå ligger närmare tillhands för Djuse, med tanke på att hans förra sejour i Frölunda inte var så lyckad. Eftersom Frölunda egentligen inte har några luckor för offensiva backar så får nog Djuse ses som ett rejält långskott.

Oscar Fantenberg – Vancouver Canucks (NHL)

”Bara” 36 matcher i NHL ifjol, dels pga egna skador men de han faktiskt spelade har jag för mig var till stor del en följd av andra skador i truppen. Kontraktet går ut och efter 3 NHL-säsonger och 1 i KHL så kanske han cashat in tillräckligt för att känna att SHL är ett alternativ för att lyfta karriären på nytt. Kan Frölunda få hem den här 28-åringen redan nu så är det jackpott! En tvåvägsback av mycket hög SHL-klass.

Christian Folin – Montréal Canadiens (NHL)

Har varvat spel i NHL och AHL vilket inte riktigt är åt rätt håll för Folins karriär efter att ha gjort 65 matcher i LA Kings säsongen 17-18. Har ändå avverkat sju säsonger i världens bästa liga och kanske är det läge för 29-åringen att få fart på karriären igen genom att återvända till hemtrakterna (Kungsbacka). Nämndes av GP ihop med Chay Genoway (KHL) och Oliver Lauridsen (Malmö) som tänkbara nyförvärv. Har sina styrkor i den egna zonen, något som behövs i lagbygget som det ser ut nu.

Erik Gustafsson – Calgary Flames (NHL)

Om Folin och Fantenberg känns lite tveksamma att få hem så är nog ”Erka” snäppet värre ändå. Två hela NHL-säsonger utan en enda tur till AHL. Kontraktet går ut och kanske togs han in av Calgary som en ”rental” med avsikt att släppas efter säsongen, men visst är något annat NHL-lag intresserat av hans relativt billiga tjänster? Om inte annat blir det väl KHL? Henrik Leman har dessutom varit inne på att Gustafsson eventuellt vill flytta hem till Stockholm om det blir Sverige, men jag vet inte hur mycket grund det finns i de spekulationerna. Egentligen finns inga offensiva luckor i Frölundas backuppsättning, men för ”Erka” så får man göra plats.

William Lagesson – Bakersfield Condors (AHL)

Bara åtta matcher i NHL (Edmonton Oilers) förra säsongen för den före detta Frölundajunioren som kämpar med att få sitt riktiga genombrott. Har setts träna med Frölunda under flera somrar och skulle kunna ta en vända hem för att få en nystart a la Sundström. Typisk tvåvägsback med styrkor i båda ändar av isen, något Frölunda brukar värdesätta högt och som passar i dagens Frölunda.

John Nyberg – Wilkes-Barre/Scranton Penguins (AHL)

Byttes bort av Dallas Stars till Pittsburgh Penguins, men ingen av dem har använt Nyberg i NHL ännu. Han har inte heller spelat någon av de två AHL-säsongerna till fullo (44 respektive 35 matcher). Kanske vore det bra för 23-åringen att ta ett nytag i SHL där han redan innan höll en hög klass. Med tanke på hur truppen ser ut känns Nyberg som ett perfekt komplement, och också ganska rimlig att lyckas ro i land.

Kontentan är nog att om vi kan locka till oss någon av dessa så skulle det bli ett rejält lyft för backsidans bredd, oavsett vem av dem det är.

Du har väl inte missat att lyssna på vår podd? Du hittar den där poddar finns, t.ex. hos iTunes, Acast, Spotify, Pocket Casts, osv. Det första avsnittet hittar du även här.

Kommentera