Vad krävs för SM-guld? (del 2/2)

I del 1 gick vi igenom vad som krävs i form av serieposition och poäng för att, rent historiskt, ha chans på SM-guld. I denna del 2 kollar vi närmare på hur man uppnår målet. Välkomna!

Jag kommer fortsättningsvis att utgå från målet att ta 92 poäng i grundserien och vill man förstå resonemanget bakom det påståendet så får man gå tillbaka och läsa del 1 nu. Annars får man bara acceptera att 92 är det minsta antal poäng man ska ha.

Konceptet som jag nu kommer att presentera är baserat på att man bestämmer i vilka matcher man borde ta poäng, och i de fall man sen misslyckas får man kompensera genom att ”överprestera” i andra matcher. Som exempel kan vi säga att vi räknar med att vi ska vinna fyra matcher mot Oskarshamn, men vi kanske inte vågar räkna med en enda poäng mot Luleå. Om vi då förlorar en match mot Oskarshamn så kanske vi måste vinna en mot Luleå istället, för att kunna nå upp till 92 poäng. Det ger oss ett sätt att under säsongen följa upp om vi ligger i linje med målet eller inte.

Tidigare har jag applicerat det här konceptet på fotboll, där man ganska enkelt kan utkristallisera vilka lag man borde vinna över i två matcher, vilka lag som man borde vinna över åtminstone hemma och vilka lag man kanske inte ska räkna med några poäng emot alls. Där skiljer sig hockeyn lite i det att man möter alla lag fyra gånger, vilket gör att det är ganska sällan som man går rent mot ett lag. Över fyra möten prickar det sämre laget oftast formen åtminstone en gång. Därför väljer jag en lite annorlunda approach här.

Vi börjar istället med att säga att ”man borde vinna alla matcher på hemmaplan”. Det är kanske inte realistiskt i praktiken, men det är något att utgå ifrån enligt konceptet. 26 hemmamatcher med seger efter ordinarie tid innebär 78 poäng (3p gånger 26 matcher). Då ser vi redan nu att det inte räcker att vinna sina hemmamatcher, utan vi behöver skramla ihop minst 14 poäng på de 26 bortamatcherna också.

Eftersom vi har 13 motståndare så skulle vi då antingen kunna räkna med att vi får till en övertid mot varje lag och då räcker det att vi vinner en av dem för att komma upp i de 14 poäng som saknas. En annan variant kan vara att vi pekar ut några lag som vi tror att vi kan ta en extra vinst emot, t.ex. Oskarshamn, Leksand, Örebro, Malmö och Skellefteå som vi förra säsongen slog tre gånger var. Då behöver vi vinna efter ordinarie tid i fyra av mötena och vinna den femte på övertid för att även då nå en totalsumma av 92 poäng.

Eftersom Frölunda inte spelade oavgjort mer än sex gånger på hela förra säsongen så tycker jag att variant 2 känns lite rimligare att jämföra med. Det är också enklare att tänka nästan enbart i trepoängstermer. Så här kommer en sammanfattning på poängen mot varje lag som krävs i variant 2:

LagHemmaHemmaBortaBorta
Luleå33
Färjestad33
Rögle33
Skellefteå332
HV7133
Djurgården33
Örebro333
Malmö333
Växjö33
Linköping33
Brynäs33
Leksand333
Oskarshamn333

Nu väntar vi bara till dess att säsongen drar igång så vi kan börja följa upp hur vi ligger till sen! Till dess har vi massa annat gött att förkovra oss i!

Under tiden finns t.ex. avsnitt 2 av Frölundabladet Podd tillgängligt att lyssna på här på sajten eller hos t.ex. hos iTunes, Acast, Spotify, Pocket Casts, osv.

Kommentera