Årets draftkull av Frölundaspelare

Igår sammanställde HockeyNews 54 svenska hockeyspelare som dykt upp på diverse rankinglistor inför sommarens (eller när den nu blir av) NHL-draft. Här på Frölundabladet går vi igenom listan av Frölundaspelare och sorterar dem i vad som borde vara ordningen de draftas i.

Kan ju vara värt att inleda med att nämna det som är i princip känt redan nu, vem som kommer väljas först i draften och även vilken svensk som kommer att väljas först. Därefter fortsätter vi i turordning med alla aktuella Frölundaspelare.

Första spelare att väljas

Alexis Lafrenière (forward), spelar i Rimouski Océanic i en av de tre kanadensiska juniorligorna.
Helt otänkbart att det lag som väljer först inte väljer Lafrenière, som rankas som solklar etta i princip överallt.

Första svensk att väljas

Alexander Holtz (forward), Djurgården
Det var länge ett race mellan Holtz och kedjekamraten i landslagen, Lucas Raymond, men då Holtz fått ett större ansvar och utrymme i Djurgården än vad Raymond fick i Frölunda den gångna säsongen har stockholmaren nog klivit ifrån Raymond något på rankinglistorna. Återstår att se om NHL-klubbarna tänker likadant eller om Raymond hämtar sig.
UPDATE 5/10: Det mesta talar nu för att Raymond har passerat Holtz.

Frölundaspelare som kan draftas

1. Lucas Raymond (forward)
Kommer precis som Holtz att väljas tidigt. Bör bli topp 10, men kanske närmare topp 5 till och med.

2. Daniel Torgersson (forward)
Kommer antagligen att väljas i andrarundan, men skulle kunna nosa på slutet på första eller toppen på tredje också.

3. Theodor Niederbach (center)
Några har Theodor listade i tredjerundan, medan några tror att det kan bli andrarundan. Väljs antagligen någonstans därikring.

4. Theo Nordlund (back)
Nu är vi nere på lite mer osäkert territorium, då inte så många rankingar går så här djupt och många val på den här nivån och nedåt görs baserat på att olika NHL-klubbar ser olika fördelar med olika spelare. Men jämför vi Central Scoutings EU-lista så har Niederbach ovan placerats på plats 18 och Nordlund på plats 45 så man kan nog räkna med att det blir en av de tre sista (5-7) rundorna för Theo.

5. Axel Kumlin (back)
Då draften innehåller som mest 217 val (31 lag, 7 val var) och Kumlin rankas på plats 95 på Central Scoutings EU-lista och plats 253 på Future Considerations lista så är det allt annat än en garanti att Axel draftas i år, men vet att Frölunda håller honom högt och kanske finns det ett eller annat lag som ser potential i den unge backen.

6. William Hallén (center)
Central Scouting har Hallén som plats 118 på sin EU-ranking och är kanske ett snäpp till längre bort ifrån att bli draftad om man jämför med Kumlin ovan. Som nämnt tidigare är det dock mycket de olika lagens preferenser och vad man ser för olika kvalitéer i spelare som avgör i de senare draftrundorna, så man ska aldrig säga aldrig.

Värda att nämnas

Noah Andersson (center), Färjestad
Någonstans runt William Hallén rankas också Lias Anderssons lillebror, Noah.

Linus Nässén (center), Frölunda
Har ”undvikit” att bli draftad två somrar nu, och har en sista chans i år. Det händer att spelare som är ett eller två år äldre draftas, men det är inte jättemånga som lyckas med bedriften. Linus utsågs dock till årets nykomling i Timrå förra säsongen, trots skador, och ska nu spela på en ordinarie plats i ständigt guldjagande Frölunda. Kanske lockas något lag av den tanken.
Jag har även skrivit en krönika om specifikt Nässén, den finns här.

Glöm inte att lyssna på avsnitt 3 av Frölundabladet Podd som är ute nu. Avsnittet är tillgängligt att lyssna på här på sajten eller hos t.ex. hos iTunes, Acast, Spotify, Pocket Casts, osv.

En reaktion till “Årets draftkull av Frölundaspelare

Kommentera