Krönika: Därför värvas Robin Alvarez

I söndags blev det klart att Frölunda värvat forwarden Robin Alvarez, vars kontrakt med Skellefteå gick ut i sommar. Han ska således spela i sin fjärde SHL-klubb efter två år i vardera Skellefteå, Malmö och Djurgården. Jag tänkte försöka förklara varför den här värvningen görs och varför den kom nu.

Spelaren Robin Alvarez

Robin Alvarez är en spelare som använder sin fart och fysik för att komma till lägen, kalla det ”powerforward” om du vill. En spelartyp som många supportrar eftersökt i många år, trots att vi har haft flera stycken i laget redan innan. Skillnaden mellan Alvarez och t.ex. Max Friberg är att Alvarez de senaste fem säsongerna snittat ungefär dubbelt så många mål (11-14 mål per säsong) som Friberg (4-8).

Robin, som kommer att spela i #17, kommer även in med en stor portion rutin med sina 33 år och 6 SHL-säsonger med efterföljande slutspel, fördelat över 3 olika lag. Han har även ytterligare 7 säsonger med Malmö i HockeyAllsvenskan.

Värvningen

Den stora anledningen till att Frölunda tar in Alvarez den här säsongen är utan tvekan det faktum att juniorlandslagen regelbundet sliter loss tre av våra ordinarie forwards (Raymond, Henriksson, Söderblom) och ofta 1-2 av de tilltänkta ersättarna (Torgersson, Niederbach) på en och samma gång. Beroende på hur t.ex. ett JVM kan komma att se ut i vinter så kan dessa spelare vara borta från laget i säkert en månads tid. Att stå där med 10 ordinarie forwards och ett par 17-åringar i en hel månad är Frölunda helt enkelt inte okej med, så därför är det rimligt att börja säsongen med 14 forwards.

Historiken

Värt att notera är också att Frölunda velat ha Alvarez sedan ett tag tillbaka, men att det antagligen är först nu som Robin varit villig att sänka sina löneanspråk tillräckligt för att Frölunda känner att de kan ta på sig kostnaden för vad han tillför laget. Hans löneanspråk ihop med en önskan om att prova på spel utomlands ser jag som de stora anledningarna till att han inte kom överens med Skellefteå om en förlängning före Corona-utbrottet. Sjöström sa i samband med värvningen:
”Vi fick till en fördelaktig ekonomisk lösning och det var avgörande i dessa tuffa tider. Utan den hade det inte blivit något.”

När skåningen lämnade Malmö för Skellefteå handlade det också, enligt MrMadhawk, om pengar. Att han också lämnat Djurgården för Malmö är såklart inget att haka upp sig på, då Malmö är hemma för Robin, och att hans magkänsla styrde när han återvände hem:
”Jag kände att jag hade större chans att vinna här”, sa han då.

Omdömet

Jag tror att Robin Alvarez är, till ett lagom pris, en bra värvning för Frölundas bredd. Man får in en spelare till som ska kunna bidra till offensiven oavsett vilken kedja han sätts i, och bör kunna utmana om lite speltid i PP2 om det knakar lite där, om inte annat sätta lite press på de som får chansen. Han säkrar dessutom upp jämnheten under perioder då juniorerna saknas från laget.


Vill du ha mer content om Frölunda? Frölundabladet Podd släpps varannan söndag och innehåller en go timme med både nyheter och djupdykningar inom olika ämnen. Du hittar podden här på sajten eller där poddar finns, t.ex. iTunes, Acast, Spotify, Pocket Casts, osv.


En reaktion till “Krönika: Därför värvas Robin Alvarez

Kommentera