Betyg på hela truppen – Spelare för spelare

Precis som alla andra vill givetvis även vi ge vår syn på spelartruppen och tänkte således gå igenom alla spelare och sätta våra betyg från 1 till 5 blad, där skalan är som följer:

Toppklass i SHL
Hög SHL-klass
God SHL-klass
Okej SHL-klass
Tvivelaktig SHL-klass

Hör hemskt gärna av er med eventuella tankar/kritik/skäll, vi vill gärna höra era tankar! Without further ado…

Målvakter

#33 Johan Mattson

PhilipPatric
Här handlar det om en ganska svag fyra. Har haft en förhållandevis svag försäsong, men vi vet ju sedan tidigare att han är en fullt tillräckligt bra målvakt för att vinna SM-guld med, även om han kanske inte kommer kunna bära ett lag dit.Har visat sig vara en SHL-målvakt av hög klass under ett par års tid nu, men känslan var att han innan förra säsongen avbröts inte riktigt höll samma nivå som tidigare. Upplevde att han då blivit passerad av Rubin sett till jämnheten.

#41 Niklas Rubin

PhilipPatric
På motsvarande sätt som Mattssons fyra var svag ser jag detta som en stark trea, och det är mycket möjligt att ordningen kommer vara omvänd när vi tittar tillbaka efter säsongen. För mig handlar det mycket om att Rubin helt enkelt inte har ett lika stort track record som en toppmålvakt i SHL, även om trenden pekar uppåt.Kom till Frölunda som utmanare till redan etablerade Mattsson och gjorde det med besked. Blev bara bättre allt eftersom säsongen gick och han känns lugn och trygg. Upp till bevis att upprepa detta ännu en säsong, men jag tror att Rubin kommer att vara ännu lite bättre den här säsongen.

Backar

#5 Filip Johansson

PhilipPatric
Här hoppas vi mycket på Filips framtida potential och utvecklingsmöjligheter, men sett till hans karriär hittills får han nog till en början nöja sig med en plats lägre ner i backhierarkin.När Filip blev klar tänkte jag på spelare som Julius Bergman, Filip Westerlund och norske Johannesen. Alla unga spelare som varit sist i hierarkin och haft svårt att växa i Frölunda. Men vad jag sett av Filip redan på försäsongen så tror jag på mer den här gången. Tänk Nørstebø (fast förhoppningsvis inte skadad hela tiden) så tror jag vi är nära Filips nivå den här säsongen.

#6 Mattias Norlinder

PhilipPatric
Innan han kom hit kände jag att det var en jäkligt spännande spelare, men väntade mig att det skulle ta ett tag innan han växt in i att spela i SHL, som ju ändå är en väldigt mycket bättre liga än Hockeyallsvenskan. Mattias har dock gått från klarhet till klarhet och visat fantastisk både teknik och spelförståelse. Landslagsspelare under säsongen (i den mån det spelas några landslagsturneringar)?Fantastisk potential och redan nu en underhållande spelare på hög nivå. Ett snäpp bättre än Rasmus Dahlin när han spelade för oss senast. Frågetecken för speltiden i powerplay så länge både Lennström, Sellgren och Elliot finns i truppen och slåss om den. Förhoppningsvis löst genom att PP2 spelar med två backar.

#8 Viktor Ekbom

PhilipPatric
Otroligt stabil defensivt och kommer definitivt saknas under sin skadefrånvaro. Frölundas bästa back (i konkurrens med Lennström) under förra säsongen, speciellt stark efter att han förlängde sitt kontrakt sent under hösten.Frölundas bästa back efter Lennström förra säsongen. Fruktansvärt stabil med väldigt få misstag. Imponerar mig hur sällan han behöver ta till regelbrott (utvisningar) för att stoppa farliga anfall. Kommer spela enormt mycket i försvarssituationer och boxplay.

#10 Jens Olsson

PhilipPatric
Inlett säsongen svagt, men här känns det som vi vet vad vi kan vänta oss. Stabil defensiv men med viss uppsida offensivt, med åtminstone en förmåga att slå bra förstapass. Skulle troligtvis kunna fylla ut i PP om det skulle krävas.Tror att de insatser Jens levererat i de första försäsongsmatcherna kommer att vara de sämsta vi har sett honom i totalt sett. Höjde sig rejält mot slutet och kommer bara komma in mer och mer i det. Kommer ha en mycket högre lägstanivå än vi sett.

#15 Anders Grönlund

PhilipPatric
Jag var ärligt talat inne på att sätta en tvåa här, då jag tycker han hade en svag fjolårssäsong. Inkluderar vi även förra säsongen tycker jag dock att vi kan ha förhållandevis goda förhoppningar för en bra säsong från Grönlund, även om vi nog aldrig kan räkna med att han ska prestera offensivt på den nivå han gjorde i slutspelet 2019.Är väl och nosar på en trea, men tycker att det svajade lite mer under förra säsongen än året innan och tittar man på konkurrensen så finns det en risk att Grönlund är förstavalet på läktarplatsen så länge Lennström är kvar i laget. Skulle balansen i laget visa sig behöva mer defensiv kommer Grönlunds roll att växa dock.

#16 Stefan Elliott

PhilipPatric
Värvad som en toppback inför säsongen och har nog inte gjort någon besviken. Spelar måhända lite enklare än vad han egentligen behärskar, men det kommer garanterat komma i takt med att han blir mer bekväm med spelsystem och rinkstorlek.Ska gå in som en toppback och leverera i båda ändar av banan. Visst frågetecken för hur detta kommer se ut i praktiken. Väntar mig ingen poängproduktion i nivå med Tömmernes eller Almquist, helt enkelt pga konkurrens om offensiv speltid.

#34 Theodor Lennström

PhilipPatric
Fick en hel del kritik från supporterhåll förra säsongen som jag ärligt talat inte förstår mig på. I vårt poddavsnitt om avancerad statistik/fancystats (finns här för den som missat) presenterade jag en del statistik som visade på att han var en av SHLs bästa backar (för att inte tala om spelare) förra säsongen och jag tycker att den i det här fallet ger en helt korrekt bild. Otroligt skicklig offensivt utan att för den sakens skull vara någon säkerhetsrisk bakåt.Överlägset bästa spelaren totalt sett i Frölunda förra säsongen. En av de bästa spelarna (inte bara backar) i hela SHL. Överraskade med sitt försvarsspel, imponerade med sitt anfallsspel. Bör vara förstavalet i powerplay om man bara tittar på kvaliteter. Eventuellt kan hans roll minskas pga. att han antagligen inte kommer fullfölja säsongen med laget, men det känns inte så Roger att hålla på med sådant.

#58 Jesper Sellgren

PhilipPatric
Om Lennström var en av seriens bästa backar förra säsongen ser jag Sellgren som kanske DEN bästa den här säsongen. Sett till hur han spelat hittils är det fullt förståeligt att han egentligen inte skulle spelat i SHL i år om världen varit mer som vanligt.Verkar helt klart, som Philip är inne på, som att Jesper är alldeles för bra för SHL egentligen. Bästa backen från det bästa laget i ligan, som går rakt in och fortsätter spela på samma eller högre nivå. Ges mer utrymme i Frölundas spelsätt. Växer förhoppningsvis med det.

Forwards

#9 Jan Muršak

PhilipPatric
För mig var den här femman inte så solklar som den kanske hade varit för många andra. Det finns inga tvivel om att vi pratar om en jäkligt bra spelare, men det finns också orosmoment. Framförallt gäller detta ålder och skadehistorik. Muršak är nu 32 år gammal och har under ganska lång tid haft svårt att hålla sig skadefri en hel säsong, de senaste 4 säsongerna har han bara snittat ~34 spelade matcher per säsong (exklusive slutspel). Här får vi nog sätta ganska stort hopp till att fys- och rehabteamet kan hålla honom i form över hela säsongen, lyckas dom med det så är detta en toppspelare i SHL.Mycket av hur Jan kommer prestera kommer att bero på den egna fysiken samt omgivningen på isen. Han är ingen poängspruta på egen hand, som många gärna vill tro och hoppas, men med rätt spelare runt sig kan det nog bli en hel del poäng trots allt. För många frågetecken för att kunna ge full pott här, men finns en möjlighet att han håller en riktigt, riktigt hög nivå.

#12 Max Friberg

PhilipPatric
Det här var ett av de svåraste betygen för mig att sätta. Det går inte att klandra Fribergs arbetskapacitet eller vilja det minsta, och han producerar ändå en del poäng (snittat ca 20 poäng per säsong under sin tid i Frölunda) men hos mig har det alltid funnits nån sorts dröm om att han ska nå den nivå av poängproduktion han låg på när han var yngre. Jag har dock försökt bedöma honom utifrån den spelare han är, inte vad han varit/kanske kan bli och då är det svårt att komma ifrån att han är en otroligt nyttig spelare.Finns nog ingen som jobbar hårdare än Max. Han ger allt för laget, blockerar skott och pressar motståndare till misstag, men som Philip säger borde det kunna hända mer från Fribergs klubba. Han har ett bra tillslag, men siktet verkar vara lite sådär. Viktig dock för lagets balans och den interna kravställningen.

#18 Lucas Raymond

PhilipPatric
Solklart en av dom mest spännande spelarna i årets trupp och sett till hur laget formerats på försäsongen kommer han få alla chanser att glänsa, men tills han visat att han kan göra det konsekvent på SHL-nivå så kan betyget inte bli högre än så här.Får i år den roll han måste ha för att kunna leverera poäng. Ska styra powerplay och göra massvis med poäng, men Lucas är fortfarande väldigt ung och då brukar det vara svårt att vara konsekvent på den fronten. Största frågetecknen finns i 5 mot 5-spelet.

#20 Joel Lundqvist

PhilipPatric
Ja, vad ska man säga som inte redan är sagt? Joel är givetvis en toppspelare i SHL. Det jag är mest nyfiken på att se är om han kan fortsätta producera poäng utan att ha Lasch bredvid sig i PP.Nu är det dags för mig att sticka ut hakan. Jag sätter stora frågetecken för Joels poängproduktion utan Lasch och tycker att han ser mer och mer långsam ut på isen. Jätteviktig i sin ledarroll, men inte övertygad om hur det kommer att se ut på planen. Blir gärna motbevisad, dock. Kan vara sista säsongen för kaptenen vars kontrakt går ut.

#21 Karl Henriksson

PhilipPatric
Visade under sina inhopp förra säsongen att han redan då var redo för en ordinarie plats i A-laget och den bilden har definitivt inte ändrats under försäsongen. Skulle vara intressant att se honom testas tillsammans med Raymond som han ju haft god kemi med till exempel i juniorlandslaget.Kommer nog bli en av de stora överraskningarna för många hockeytyckare där ute. Beroende på förtroende och omgivning kan det bli riktigt roligt att se Kalle den här säsongen. Min förhoppning är att han får chansen i powerplay i alla fall några gånger. Sjukt smart och kreativ.

#22 Linus Nässén

PhilipPatric
Har fått en framskjuten roll under försäsongen och verkligen inte gjort bort sig. Visar att han kan vara mer än bara en fjärdecenter vilket var bilden jag hade av honom innan han lånades ut till Timrå.Agerade stabilt och moget redan som 19-20-åring. Har trots skadeproblem under tiden i Timrå vuxit ytterligare och kommer nog vara riktigt bra den här säsongen. Sista chansen att bli draftad, annars kan han bli kvar i Frölunda många år framöver. Ses som en framtida ledare efter Joel och Lasu.

#25 Elmer Söderblom

PhilipPatric
Potential finns, men behöver lära sig använda sin storlek vilket jag inte känner att han gjort hittills under sin korta karriär.Hoppas att han blommar ut och börjar göra poäng, men måste bevisa mycket för att jag ska våga räkna med någonting alls. Förste man att sitta på läktaren om alla forwards är friska.

#27 Robin Alvarez

PhilipPatric
Givetvis svårbedömd, med tanke på att vi knappt sett honom i Frölundatröjan ännu, men sett till hans historik bör han kunna vara en bra breddspelare som även kan bidra offensivt och fylla på i PP när det behövs (mest troligt under JVM när Raymond försvinner).Stärker upp bredden på Frölundas spets, om man nu kan uttrycka sig så. En spelare som kommer bidra med poäng i relation till den speltid han får. Avlastar således övriga forwards på den biten. Kanske den powerforward som många fans har ropat efter i åratal.

#28 Johan Sundström

PhilipPatric
Angränsar till en femma, men för den skulle jag vilja se mer poängproduktion på uppemot 40 poäng, snarare än 30-35. Kapaciteten finns definitivt, men hittills har han inte varit riktigt på samma nivå som innan han lämnade för KHL.Potential att vara en femma utan tvekan, men har inte varit riktigt lika dominant som innan han lämnade Frölunda förra gången. Vill se att han äger spelet mer än han gjorde förra säsongen, och producerar mer framåt såklart.

#31 Nicklas Lasu

PhilipPatric
Måhända ett lite överraskande lågt betyg för några, men precis som en spelare vi snart kommer till (ni kan nog gissa vem) så ser jag det som att Lasu har ett större värde för Frölunda än vad hans prestation på isen egentligen rättfärdigar, i form av ledarskap, klubbhjärta etc. Vi var nog många som hoppades att Lasu skulle kunna ta en mer offensiv roll efter sin återkomst från Finland, men den har hittills uteblivit så i mina ögon är Lasu fortfarande en fjärdecenter/boxplayspecialist, om än en bra sådan.Går man efter försäsongen så skulle Lasu nog hamna på en fyra utan problem, men vi har ännu inte sett så mycket av den ”nye Lasu” som skulle komma hem från Finland och producera mer framåt. Delvis har det berott på konkurrens och kedjekamrater, men försäsongen visade att potentialen till mer finns. Den ska bara ut i SHL-matcher också. Skulle kanske kunna bumpa upp till en fyra pga. boxplay-kvaliteter, men nej, det krävs mer.

#40 Joel Mustonen

PhilipPatric
Gör sitt jobb men inte mer. Flashar ibland till offensivt, men alltför sällan för ett högre betyg. Bör vara 13e/14e forward nu när Alvarez kommit in.Jag övervägde faktiskt att sätta en etta, för att jag inte tycker att han bidrar med så mycket. Ofta osynlig, låg poängproduktion, ingen antydan till att ta ett steg till i utvecklingen. Men han är ju faktiskt helt okej på SHL-nivå, även om man hellre hade velat ha många andra på hans plats.

#51 Mats Rosseli Olsen

PhilipPatric
På gränsen till en tvåa med i stort samma motivering som Mustonen. Det som tippar över Rosse till en trea är att han har en tydlig spetskompetens i form av boxplay där han troligtvis är en av dom bästa i serien. Tar även för många onödiga utvisningar för sin smak, verkar ha lite svårt att kontrollera humöret ibland.Som Philip säger är Rosse en av de bästa boxplayforwardsen i hela SHL, men jag är inte lika snäll i min bedömning. Förutom många dumma utvisningar så är jag även trött på hur många bra lägen han bränner på en säsong. Kontringar, frilägen, frispelningar. Nästan alltid slutar det med en puck i målvaktens bröstplatta.

#59 Simon Hjalmarsson

PhilipPatric
Otroligt pålitlig både offensivt och defensivt. Jag och pappa brukar, när vi är på väg ut från Scandinavium efter en match diskutera vilka spelare vi tyckt varit bäst, när vi inte kommer på någon speciell så faller vi alltid tillbaka på Hjalle, och det känns aldrig fel.Antagligen bland de högsta lägstanivåerna i laget. Bidrar med många poäng även fast känslan är att han borde göra ännu fler. Ska bli intressant att se om Hjalle kan agera lite mer lössläppt i anfallsspelet när han inte längre är center i utgångsläget.

#72 Patrik Carlsson

PhilipPatric
På gränsen till en trea, men tycker Purre är enormt skicklig på att slotta in där det behövs och oavsett var han hamnar gör han det bra och sin omgivning bättre.Väldigt sällan dålig och kan ta nästan vilken roll som helst på isen och gör andra bättre. Kan dock inte komma ifrån att han borde kunna producera mer poäng, och känslan är att det bara handlar om mindset eller mentala hinder. Skickligheten finns där.

Summering

PhilipPatric
Målvakter: 3.5Målvakter:3.5
Backar:3.9Backar:3.75
Forwards:3.4Forwards:2.9
Totalt:3.6Totalt:3.25

Vill du ha mer content om Frölunda? Frölundabladet Podd släpps varannan söndag och innehåller en go timme med både nyheter och djupdykningar inom olika ämnen. Du hittar podden här på sajten eller där poddar finns, t.ex. iTunes, Acast, Spotify, Pocket Casts, osv.

Kommentera