Krönika: Hur viktiga är tekningar egentligen?

Ni som lyssnat på vårt podd-avsnitt där vi pratade om avancerad statistik/fancystats (finns tillgängligt att lyssna på här eller här nedanför för den som missat) så vet ni att jag har ett stort intresse för hockey-relaterad statistik. En av mina hjärtefrågor på det området är tekningar. Man hör ofta kommentatorer i TV-sändningar lyfta hur skickliga tekare individuella spelare är eller hur många tekningar respektive lag vunnit under matchen dittils. Min teori är att detta lyfts för att man, om man bara ser till ”traditionell statistik” helt enkelt inte har så många olika siffror att titta på. Oavsett anledning menar jag att tekningar inte förtjänar så stor plats som de får och kommer i det här inlägget presentera en del data som visar på detta.

SHL

Vi börjar med att titta på SHL och hur sluttabellen skilde sig från tekningstopplistan.

LagTabellpositionPlacering i tekningstopplistanDiff
Luleå121
Färjestad2119
Rögle330
Skellefteå473
HV715138
Djurgården651
Frölunda743
Örebro8102
Malmö918
Växjö1091
Linköping1183
Brynäs1266
Leksand13121
Oskarshamn14140

Som synes är det stora skillnader och svårt att utskönja något direkt mönster som tyder på att en större andel tekningsvinster leder till fler vunna matcher, eller för den delen motsatsen. Låt oss dock gräva lite djupare för att se om vi kan se några tendenser.

De lag som vann över 50% av sina tekningar (Malmö, Luleå, Rögle, Frölunda, Djurgården, Brynäs och Skellefteå) tog i snitt 85 poäng förra säsongen, medans de resterande 7 lag som förlorade fler tekningar än de vann tog 70 poäng. Här kan man tycka att det finns en rätt stark koppling mellan tekningar och poäng, men då ska det betänkas att två av lagen som förlorade majoriteten av sina tekningar var de två avsågade bottenlagen Leksand och Oskarshamn vilket i mitt tycke snedvrider siffrorna väl mycket. Räknar vi bort dom två och det lika överlägsna topplaget Luleå landar vi istället på mycket mer jämförbara siffror i 82 (över 50% tekningar) respektive 80 (under 50% tekningar) poäng.

NHL

Som alltid finns det enormt mycket mer data för NHL. Denna sammanställs väl i den här artikeln från 2017 i tidsskriften Sports Illustrated. Där anges bland annat att det lag som vunnit flest matcher mellan 2010 och 2017 (Pittsburgh Penguins, tog 65.9% av alla tillgängliga poäng under den perioden) vann färre än 50% av sina tekningar under samma period. De 3 lag som under perioden vunnit störst andel av sina tekningar, Boston Bruins (52.8%), San Jose Sharks (52.1%) och Arizona Coyotes (51.6%) tog 7e, 8e, respektive 30e störst andel av sina poäng. Inte heller här verkar det alltså vara någon framgångsfaktor att vinna många tekningar.

En viktig faktor som tas upp i artikeln ovan är att skillnaderna mellan ett lag som är ”bra” på tekningar kontra ett som är ”dåligt” helt enkelt inte är så stor. Över tid kommer lag inte upp i mer än 2-3% över/under 50%. Skulle ett lag konsekvent till exempel kunna vinna 65% av sina tekningar skulle diskussionen förmodligen vara en helt annan.

Slutsats

Jag vill med detta inte säga att tekningar är irrelevanta, det är dom givetvis inte. En enskild tekning kan vara helt matchavgörande, t.ex. de som görs i avgörande lägen i slutet av matcher, men på det stora hela är det inget krav (eller ens någon direkt indikator) att vara bra på tekningar för att vara ett topplag. Som ytterligare exempel på detta kan nämnas att Malmö vunnit tekningsligan de 3 senaste säsongerna (till stor del beroende på Händemarks konsekventa 60% andel vinster). Med anledning av detta skulle jag hellre se att ett större fokus läggs på individuella skickliga tekare, snarare än vilka lag som över hela truppen är starkast, helt enkelt eftersom det är viktigare att kunna vinna enskilda viktiga tekningar, än den stora massan med tekningar som inte har så stor inverkan på matchresultatet?

Vad tänker du om tekningar? Tycker du det är viktigt att få med många bra tekare när man bygger ett lag?


Vill du ha mer content om Frölunda? Frölundabladet Podd släpps varannan söndag och innehåller en go timme med både nyheter och djupdykningar inom olika ämnen. Du hittar podden här på sajten eller där poddar finns, t.ex. iTunes, Acast, Spotify, Pocket Casts, osv.

Kommentera