Draftade Frölundaspelare – Vad händer härnäst?

Under tisdagsnatten och onsdagskvällen (svensk tid) hölls en hittills unik NHL-draft då man för första gången tvingas genomföra den digitalt. I somras försökte jag titta i kristallkulan och resonera kring hur det skulle gå. I det här inlägget tänkte jag gå igenom hur det gick för Frölundas ungdomar och vad vi kan vänta oss kring deras framtid.

Lucas Raymond – Detroit Red Wings

Runda 1, vald som nummer 4 totalt.

Att Lucas skulle gå som första Frölundait och första svensk i årets NHL-draft var ganska väntat efter att ha följt svensk hockey under sensommaren och hösten. Raymond kommer att åka över till Detroit Red Wings för att försöka ta en plats i deras NHL-trupp redan nästa sommar. Detroit har en rejäl rebuild på gång så bli inte förvånade om man väljer att ta över Lucas redan nästa säsong, men samtidigt har Red Wings en vana att ta god tid på sig med sina ungdomar så kanske, kanske kan vi få njuta av Raymond i SHL en säsong till.

Daniel Torgersson – Winnipeg Jets

Runda 2, vald som nummer 40 totalt.

Som femte svensk i draften valdes Daniel Torgersson, forwarden som varit Frölundas förstareserv i A-lagstruppen hittills den här säsongen. Återstår att se om Torgersson blir en framtida lagkamrat till Patrik Laine men det är åtminstone finländarens klubb Winnipeg Jets som valt Daniel, som nummer 40 totalt. Min gissning är att han ska ta en ordinarie plats i Frölundas A-lag nästa säsong, och även om Torgersson är en stor talang så har han en bra bit kvar till att kunna utmana om en NHL-plats. Om allt går väl blir han nog kvar i Frölunda ett par år till.

Theodor Niederbach – Detroit Red Wings

Runda 2, vald som nummer 51 totalt.

Bara 10 platser efter (Arizonas val på plats 50 struket pga regelbrott) Torgersson var det dags för nästa Frölundajunior att väljas i årets NHL-draft. Theodor Niederbach valdes som åttonde svensk och precis som för Lucas Raymond var det svensklaget från Detroit som högg på Niederbach. Som nämnt ovan så har Red Wings en rebuild i startgroparna med tonvis av kvalificerade draftval de senaste åren. Alla kommer inte få plats så frågan är om Niederbach kommer att göra det. Kan tänka mig att han skriver kontrakt och åker över på ett treårskontrakt för att börja i farmarligan AHL. Kanske sker detta redan nästa säsong, men om Frölunda har en ordinarie plats i A-lagstruppen till Niederbach så blir han nog kvar ett tag till.

Vad händer nu?

Killarna fortsätter spela i Frölundas senior- och J20-lag säsongen ut. Därefter får vi helt enkelt se hur respektive klubb väljer att göra. Frölunda bör dock ha byggt ett ganska bra rykte av talangutveckling så chansen finns att vi får se killarna på hemmaplan ett tag till.

När NHL-klubbarnas silly season börjar gå mot sitt slut kommer vi kunna återkomma till det här ämnet mer i detalj. Det kommer då gå att se lite bättre hur många spelare som ligger före Raymond, Torgersson och Niederbach till det begränsade antal platser som faktiskt finns i lagen. Att göra en sådan genomgång nu känns onödigt, då lagen (främst Detroit) kommer att göra en hel del justeringar från nu och fram till det att nästa NHL-säsong drar igång (man siktar i nuläget på 1 januari).


Vill du ha mer content om Frölunda? Frölundabladet Podd släpps varannan söndag och innehåller en go timme med både nyheter och djupdykningar inom olika ämnen. Du hittar podden här på sajten eller där poddar finns, t.ex. iTunes, Acast, Spotify, Pocket Casts, osv.

En reaktion till “Draftade Frölundaspelare – Vad händer härnäst?

Kommentera