Så nära NHL är Frölundaspelarna

I samband med årets NHL-draft skrev jag ett inlägg om Frölundaspelarna som valdes då. Att bli vald är dock bara en sak och att spela i NHL är en annan. I det här inlägget går jag igenom samtliga draftade Frölundaspelare och redogör för deras möjligheter att spela i världens bästa liga. Hur ser konkurrensen ut? Vilka tidsramar pratar vi om? Svaren hittar du nedan.

Spelare med NHL-kontrakt

Theodor Lennström

Skrivit kontrakt med Edmonton Oilers

Lämnar förmodligen Frölunda någon gång under den pågående säsongen. Kanske, kanske stannar han hela säsongen ut, men räkna inte med det. Allt beror på hur Oilers känner. I nuläget har man ingen solklar backstjärna rent produktionsmässigt och förhoppningen bör vara att antingen Theodor eller Skellefteås Philip Broberg ska fylla den luckan på sikt. Lennström är dock något äldre än Broberg så det känns som att man kanske är mer ivriga att spela in honom under den kommande, förkortade NHL-säsongen. Han kommer att behöva börja producera hyfsat omgående när han väl åker över för att inte hamna i farmarligan permanent, just på grund av sin ålder.

Jesper Sellgren

Skrivit kontrakt med Carolina Hurricanes

Lämnar Frölunda efter säsongen. Det mesta pekar på att han egentligen är alldeles för bra för SHL och vi ska vara glada över att den nya NHL-säsongens försening gjort att vi får njuta av Jesper i Frölunda i alla fall en säsong. ”Canes” har i nuläget en full uppsättning ganska jämnstarka tvåvägsbackar. Problemet på halvkort sikt kan vara att samtliga har en lön på över 4 miljoner dollar och att ersätta en av dem med den mycket billigare Sellgren kan öppna för förstärkningar av övriga truppen. Kanske kan Jespers framtida nivå vara högre än samtliga backar man har idag, dessutom. Det får tiden utvisa.

Spelare utan NHL-kontrakt

Lucas Raymond

Runda 1 (2020) som #4 av Detroit Red Wings

Vissa har beskrivit Red Wings val av Lucas Raymond som att man får en spelare att bygga laget runt. Om Raymond når den höga nivån återstår att se, men räkna med att han kommer att få chansen om en inte alltför lång tid. I Detroit finns dock en trygghet i att inte ta över spelare för tidigt och Frölundas rykte som plantskola gör att det finns en liten chans att Lucas stannar i Frölunda även över säsongen 2021-22. Detroit har en enda spelare (Dylan Larkin) med kontrakt längre än 3 säsonger, och hela sex forwards är över 30 år. Faktum är att fem av de sex veteranerna har kontrakt som går ut nästa sommar. Räkna med att man kommer byta ut stora delar av truppen de närmsta åren. Som följd av Detroits dåliga resultat de senaste åren har man dock lyckats samla på sig en rejäl bank av talanger så konkurrensen om platserna är såklart stenhård. Raymond har dock alla möjligheter att ta en av platserna om allt går som det ska. Frågan är när Red Wings väljer att trycka på nystartsknappen och börja slussa in talangerna i hetluften.

Filip Johansson

Runda 1 (2018) som #24 av Minnesota Wild

Det är lätt att glömma bort Filip i högen av talangfulla backar i Frölunda, men det faktum att Minnesota Wild valde honom redan i runda 1 visar hur stora förhoppningar man har på honom. Efter att stagnerat lite i Leksand ska han nu blomma ut i Frölunda. Förhoppningen från Wild är att han etablerar sig den här säsongen och börjar sticka ut ännu mer under nästa. Filip började säsongen i Frölunda bra men stagnerade sedan något innan han blev skadad. Här är tålamod nyckeln för både Frölunda, Minnesota och Filip. Han behöver få jobba på med sin utveckling och ta steg framåt. Kommer förmodligen tas över för att testas i AHL när kontraktet med Frölunda går ut 2022.

Karl Henriksson

Runda 2 (2019) som #58 av New York Rangers

Kalle har skördat framgångar ihop med Raymond och Djurgårdens Holtz under hela juniortiden i princip. Nu är han permanent i Frölundas A-trupp och ska ta plats mer på egen hand. Blommar han ut rejält under resten av säsongen skulle han kunna åka över redan i sommar, men det mesta talar nog för att han blir kvar i Frölunda åtminstone en säsong till. Rangers har redan påbörjat sin ombyggnation och har lagt stora delar av sitt löneutrymme på Panarin, Kreider, Zibanejad och backen Trouba. Inom 2-3 år ska även ungdomarna Kaapo Kakko och Lafrenière ha en saftig löneökning vilket ger utrymme för att fylla ut resten av truppen med billiga spelare, t.ex. unga talanger kompletterade med rutinerade veteraner. Här tror jag att Henriksson kan komma in i bilden förutsatt att hans utveckling fortsätter i rätt riktning. Smart nog, och med en spelstil som passar för att spela i allt från en första- (om han blir bra nog) till en fjärdekedja utan särskilt mycket anpassningstid så han borde kunna ta en plats inom ett par år om han fortsätter på det inslagna spåret.

Mattias Norlinder

Runda 3 (2019) som #64 av Montréal Canadiens

Ibland är det lätt att glömma att Norlinder gör sin första säsong i SHL så som han tar för sig, men för att spela på en ännu högre nivå så måste han sticka ut oftare. Som en offensivt inriktad back krävs att han producerar match in och match ut, och riktigt där är Mattias inte än. Han kommer bara att bli bättre och bättre dock och jag tror att det finns goda möjligheter att han blir kvar i Frölunda även nästa säsong så att han får tid att växa ut till en spelare som på ett eller annat sätt dominerar på SHL-nivå. Från backplats förlitar sig Montréal på att poängen ska komma från Shea Weber, 35 år, och Jeff Petry, 32. Att ha en ny, poängstark back på plats inom 5 år kommer vara högt upp på önskelistan för ”Habs” och då måste man börja spela in någon tidigare än så. Det finns 2-5 andra spelare i ”pipen” som skulle kunna vara den backen, men ingen har ännu producerat ovanför juniornivå så kanske är Norlinder den med bäst möjligheter att lyckas om han fortsätter att ta steg i Frölunda.

Elmer Söderblom

Runda 6 (2019) som #159 av Detroit Red Wings

Generellt så är det såklart svårare för ett sent draftval att ta sig hela vägen till NHL. Det finns inga stora förhoppningar och förväntningar som eventuellt måste klämmas fram utan klubbarna ser ofta de senare valen som kvalificerade chansskott. Elmer Söderblom är inget undantag, men hans kombination av storlek och klubbteknik ger honom goda förutsättningar att göra den resan på sikt. Det som krävs är att Elmer lär sig använda sin vikt och storlek till att spela ett fysiskt spel i kombination med att göra hyfsat många poäng. Han kommer också behöva jobba på sin skridskoåkning då det är något man lägger enormt stor vikt vid i de flesta NHL-lag. Något mer som talar emot Elmer är den enorma kö av talanger som Red Wings nu har, men skulle han vara tillräckligt bra utan att få plats i just Detroit går det ju såklart att trejda till sig en sådan spelare som Söderblom utan att det kostar skjortan för det köpande laget. Svårt att sia i Elmers framtid, men kan mycket väl hamna i AHL om något/några år om han fortsätter att utvecklas. Skulle också kunna hamna i HockeyAllsvenskan om det går åt fel håll. Det känns som att mycket ligger hos Elmer själv.


Vill du ha mer content om Frölunda? Frölundabladet Podd släpps varannan söndag och innehåller en go timme med både nyheter och djupdykningar inom olika ämnen. Du hittar podden här på sajten eller där poddar finns, t.ex. iTunes, Acast, Spotify, Pocket Casts, osv.

Kommentera