Nästa säsong: Målvakterna

Finns det något som är bättre än både pågående hockeysäsong och silly season så skulle det väl i så fall vara silly season mitt under pågående säsong! Eftersom Frölunda har en historik av att spika stora delar av nästa års trupp innan vi ens spelat klart den förra så börjar vi redan nu med en serie inlägg här på bloggen där jag går igenom hur varje lagdel ser ut inför nästa säsong. Några är lättare att sia om än andra, men jag ska göra mitt bästa. Först ut är målvakterna, därefter väntar backar och forwards längre fram (pun not intended).

Under kontrakt

I nuläget har ingen av målvakterna i Frölunda kontrakt den kommande säsongen.

Utgående kontrakt

Niklas Rubin

Det tog inte lång tid för Kungsbackasonen att hitta hem. Han gick från att vara tydlig backup i Luleå till att utmana den då nyblivne guldmålvakten Johan Mattsson i Frölunda på lika villkor. Ju längre tiden har gått desto bättre har Niklas Rubin blivit och säsongen 20-21 inleddes med den ena hållna nollan efter den andra. Han är från bygden, är i en bra ålder (fyller 25 i jul), redan etablerad på högsta SHL-nivå och har fortfarande utrymme att växa ytterligare i flera år framöver. Kan inte se ett bättre målvaktsalternativ för Frölunda än att förlänga kontraktet.

Gissning: Förlängt kontrakt med minst 2 år, kanske mer.

Johan Mattsson

Kom från Timrå i HockeyAllsvenskan och trumfade redan i sin första SHL-säsong den mer erfarne kollegan Johan Gustafsson. Faktum är dock att trots att den snart 29-årige Mattssons nivå har varit ständigt ganska hög, så har han inte lyckats med att bli märkbart mycket bättre sedan han kom till Frölunda.

Dyker man ner lite i vad det finns för alternativ så tror jag att ändå att Frölunda kommer att erbjuda Johan en förlängning, lite i brist på annat. Sen hade jag, trots att Mattsson är en fullt kapabel SHL-målvakt, kunnat se ett scenario där man, om Arvid Söderblom varit tillgänglig, kunnat luta åt ett yngre alternativ pga. potentialen till en högre toppnivå. Nu har Söderblom dock kontrakt med Skellefteå även över nästa säsong, så hur Frölunda tänker kring framtiden får vi inte veta förrän Frölunda skriver kontrakt med Mattsson, eller hans ersättare.

Gissning: Förlängt med 1 år, kanske 2 om man inte räknar med Söderblom eller annat alternativ

Andra alternativ

Lasse Johansson, har ett utgående kontrakt med KHLs bästa lag (CSKA Moskva) men även om känslan är att han inte kommer att få förlängt just där så känner jag mig ganska säker på att Lasses tjänster är eftertraktade på flera andra håll. Kanske hamnar han i ett annat KHL-lag, kanske blir det Schweiz. Drömvärvning för Frölunda annars.

Henrik Lundqvist, skrev bara kontrakt för ett år med sin nya klubb Washington Capitals. Henke är naturligtvis där för en sista chans att vinna Stanley Cup innan han lägger plockhandsken på hyllan. Har svårt att se att det blir mer spel efter att NHL-klubbarna känner sig nöjda med honom. Tvillingbror Joel har i en intervju i princip skrivit av möjligheten för en återkomst i Frölunda också. Dessutom är jag inte säker på att Frölunda skulle känna sig trygga med Henke som en av två målvakter, med tanke på hans skadehistorik, om man inte skulle ha en riktigt, riktigt bra tredjeval.

– Nästa Johan Mattsson, dvs. nästa målvakt som är bra nog att ta steget från HockeyAllsvenskan rakt in i hetluften. Det finns ett antal målvakter på topp 10-listan som är i åldern 21-27 år så om Frölunda och ”Kribba” (målvaktstränare Kristoffer Martin) ser potential i någon av dem skulle det kunna vara en ekonomiskt gynnsam lösning som alternativ till att förlänga med just Mattsson.

Målvakterna 21/22

  1. Niklas Rubin
  2. Johan Mattsson

Vill du ha mer content om Frölunda? Frölundabladet Podd släpps varannan söndag och innehåller en go timme med både nyheter och djupdykningar inom olika ämnen. Du hittar podden här på sajten eller där poddar finns, t.ex. iTunes, Acast, Spotify, Pocket Casts, osv.

3 reaktioner till “Nästa säsong: Målvakterna

Kommentera