Nästa säsong: Backarna

Finns det något som är bättre än både pågående hockeysäsong och silly season så skulle det väl i så fall vara silly season mitt under pågående säsong! Eftersom Frölunda har en historik av att spika stora delar av nästa års trupp innan vi ens spelat klart den förra så börjar vi redan nu med en serie inlägg här på bloggen där jag går igenom hur varje lagdel ser ut inför nästa säsong. Några är lättare att sia om än andra, men jag ska göra mitt bästa. Först ut var målvakterna, nu har vi kommit fram till backarna och sen kommer forwards längre fram (pun not intended).

Under kontrakt

 1. Viktor Ekbom
 2. Stefan Elliott
 3. Mattias Norlinder
 4. Jens Olsson
 5. Filip Johansson

Utgående kontrakt

Jesper Sellgren

Lånad av Carolina Hurricanes och återvänder efter den här säsongen.

Gissning: Försvinner

Theodor Lennström

Lånad av Edmonton Oilers och har redan nu återvänt dit för att delta på deras träningsläger och uttagningar. Finns en liten möjlighet att han återvänder för att avsluta säsongen i Frölunda om han inte tar plats i NHL.

Gissning: Försvinner

Jonathan Sigalet

Redan annonserat att han avslutar karriären efter säsongen.

Gissning: Försvinner

Anders Grönlund

Kom till Frölunda efter att ha hoppat mellan HockeyAllsvenskan, Division 1 och de danska och norska ligorna. Det visade sig att Grönlund såg ut som att han aldrig gjort annat än spelat SHL-hockey. Han har varit stabil och trygg utan att för den delen sticka ut åt något håll.

Haft lite svårare att säkra sin plats under den här säsongen vilket inte är konstigt när man tittar på hur hård konkurrensen är. Gissningsvis är Grönlund en toppenlösning för Frölunda om man ser till hur lite det förmodligen kostar. En spelare som jag inte tror klagar om han hamnar på läktaren ett par matcher då och då heller. Med tanke på det ekonomiska läget tror jag att Frölunda kommer att förlänga med Anders, men räkna inte med något långt.

Gissning: Förlängt kontrakt med 1-2 år.

Potentiella nyförvärv

Simon Edvinsson, har redan fått ta klivet upp från juniorerna och testat på SHL-spel och gjort det med beröm godkänt. Rankas som en av de största talangerna (inte bara bland backarna) i nästa års NHL-draft. Räkna med att han får ett rookie-kontrakt och går in på en av 8 backplatser nästa säsong. Även perfekt lösning kostnadsmässigt.

Gustav Lindström, gjorde en säsong i Frölunda innan han lämnade för Detroit Red Wings organisation. Kontraktet där går dock ut i sommar och det känns som att 22-åringen, som nu är utlånad till Almtuna i väntan på att säsongen ska starta i Nordamerika, skulle må bra av en liten omstart. Ska man ta en plats i NHL behöver man oftast bli dominant i SHL först och det har inte Gustav hunnit med. Är Frölunda intresserade? Flirtade förra veckan lite med sina gamla fans genom den här tweeten.

Jacob Moverare, är i samma läge som Lindström där NHL-kontraktet går ut. Då Lindström hunnit med en säsong på andra sidan Atlanten så har Moverare inte ens fått chansen än efter två år på lån hos Frölunda. Drömvärvning för Frölunda och skulle Jacob inte få förlängt så tror jag att han skulle vara intresserad av en återkomst också.

Oscar Fantenberg, ännu en drömvärvning för Frölunda, som var starkt bidragande då man vann SM-guld 2016. Har fått en del speltid i NHL men inte lyckats ta en av de sex backplatserna permanent i något av de tre lagen han varit i. Har inte fått längre kontrakt än ett år i taget och har dessutom bytts bort en gång och släppts vid kontraktsslut en gång. Nu utlånad till SKA St. Petersburg i KHL. Skulle kunna bli en fortsättning i just KHL men beroende på hur Oscar själv känner så utesluter jag inte en SHL-återkomst helt. Men blir det Frölunda då?

Viktor Svedberg, har utgående kontrakt med Barys Nur-Sultan i KHL. Det skulle kunna vara dags för den snart 30-årige Göteborgaren att vända hem om det känns rätt för både honom och Frölunda. Det som talar emot är att han kanske inte är tillräckligt spelskicklig för att fylla den lucka som Sellgren och Lennström lämnar efter sig, men allt beror såklart på hur Frölunda väljer att bygga sitt lag. Varje lagbygge är ett nytt sådant så man behöver inte fokusera allt för mycket på vem av backarna som lämnar och eventuellt ska ersättas. Svedberg sa i somras till GP att han trivs bra i Kazakstans huvudstad, Nur-Sultan, på alla plan så han kan absolut bli kvar där om klubben så önskar. Frågetecken för den skada som i dagarna tvingat fram operation och längre frånvaro för den storväxte backen.

Backarna 21/22

 1. Viktor Ekbom
 2. Stefan Elliott
 3. Mattias Norlinder
 4. Jens Olsson
 5. Filip Johansson
 6. Anders Grönlund
 7. Simon Edvinsson
 8. (Ny, förmodat offensivt lagd back)

Vill du ha mer content om Frölunda? Frölundabladet Podd släpps varannan söndag och innehåller en go timme med både nyheter och djupdykningar inom olika ämnen. Du hittar podden här på sajten eller där poddar finns, t.ex. iTunes, Acast, Spotify, Pocket Casts, osv.

2 reaktioner till “Nästa säsong: Backarna

Kommentera