Nästa säsong: Forwards

Finns det något som är bättre än både pågående hockeysäsong och silly season så skulle det väl i så fall vara silly season mitt under pågående säsong! Eftersom Frölunda har en historik av att spika stora delar av nästa års trupp innan vi ens spelat klart den förra så börjar vi redan nu med en serie inlägg här på bloggen där jag går igenom hur varje lagdel ser ut inför nästa säsong. Några är lättare att sia om än andra, men jag ska göra mitt bästa. Först ut var målvakterna, därefter backarna och nu är det slutligen dags för forwards.

Under kontrakt

 1. Joel Lundqvist
 2. Johan Sundström
 3. Nicklas Lasu
 4. Jan Mursak
 5. Max Friberg
 6. Joel Mustonen
 7. Karl Henriksson
 8. Elmer Söderblom
 9. Linus Nässén
 10. Theodor Niederbach
 11. Daniel Torgersson

Utgående kontrakt

Lucas Raymond

Känslan är att han skulle behöva en säsong till i SHL, men kanske anser Detroit Red Wings ihop med Lucas att utvecklingen sker bättre någon annanstans. Vet att det pratats lite om att han kan bli kvar i Frölunda en säsong till, men frågan är om det inte gått tillräckligt bra för Raymond för att bottenlaget Detroit ska vilja jobba in honom i laget redan nästa höst. Det kan verkligen gå åt vilket håll som helst.

Gissning: Stannar i Frölunda en säsong till

Simon Hjalmarsson

På väg mot sin poängsämsta säsong sedan han kom till Frölunda för drygt fyra år sedan och har inte riktigt varit sig lik i en forwards-roll, till den nivå att det även påverkar hans spel i powerplay. Fortfarande en stor ledare i laget och har styrkor över hela banan, men ska han fortsätta i Frölunda är det som forward och då är känslan att Simon behöver gå ner en del i lön om inte poängen börjar komma igen.

Gissning: Förlängs med 2 år, med en lönesänkning

Patrik Carlsson

Producerar poäng i gammal vanlig takt och är framförallt väldigt sällan dålig. Lyfts ofta fram av lagkamrater som ”bra på allt”, ”lätt att spela med” och ”gör alla andra bättre”. Joel har visat att ålder bara är en siffra så räkna med att den 33-årige Kungsbackasonen får ett nytt kontrakt.

Gissning: Förlängs med 2 år

Mats Rosseli Olsen

Nu kommer vi in på de intressanta namnen. Den norske trotjänaren, som gör sin tionde säsong i Frölunda, är en av SHLs bästa forwards i boxplay och bidrar alltid med fart och energi. Nästan löjligt konsekvent på 15 poäng per säsong men tyvärr även en ganska konsekvent samlare av utvisningsminuter. Man vet vad man får från ”Rosse” och frågan är om det finns plats för honom och hans spelartyp nästa säsong. Min gissning är att Frölunda kommer försöka göra sig av med Mustonen till varje pris för att kunna behålla ”MRO”. Lyckas man med det dock?

Gissning: Förlängt 1-2 år om man lyckas dumpa Mustonens kontrakt, annars kan detta bli det sista vi ser av Norges retsticka nummer ett.

Robin Alvarez

Hamnade i Frölunda på rea-kontrakt efter att ha gått hela sommaren som kontraktslös då ingen velat betala vad Robin tycker sig förtjäna. Frågan är om situationen är annorlunda nästa sommar, om någon vill lägga större pengar på skåningen då, eller om Alvarez får nöja sig med ännu ett blygsamt (om än något större) kontrakt i SHL. Vill Frölunda erbjuda honom ett sådant? Personligen ser jag ett behov av Robin, då hans målsinne börjat visa sig mer och mer ju mer han kommit in i laget. Frölunda skriker efter en sniper.

Gissning: Lämnar pga höga lönekrav

Christoffer Ehn

Mycket intressant case som kom till Frölunda efter att ha spelat ordinarie i NHL under två säsonger men i sommar inte lyckats få kontrakt hos någon av de 31 klubbarna där. Ingen stor poängproducent och drar kanske inget större intresse från KHL eller Schweiz så Ehns närmsta framtid bör vara i SHL eller finska Liiga. Frågan är om Frölunda har plats för ännu en ”brunkare” i forwards-uppsättningen. Jag är tveksam.

Gissning: Lämnar

Potentiella nyförvärv

Linus Weissbach, lämnade Frölundas juniorverksamhet för Nordamerika där han nu gör sitt fjärde och (vanligtvis) sista år i collegeligan NCAA. Fyller 23 nu i vår och ska försöka spela till sig ett kontrakt av Buffalo Sabres, som draftat honom. Om han misslyckas med detta skulle det kanske bli aktuellt med en hemflytt för Göteborgaren, som gjort bra ifrån sig där borta med speltid i toppkedja med bland annat förstarundsvalet Cole Caufield.

Anton Blidh, sitter på utgående kontrakt med Boston/Providence Bruins där han nu gör sin sjätte säsong utan att lyckats ta en ordinarie plats i NHL. ”Bliddan” blir 26 i vår och kanske har han tröttnat på att harva i AHL och beslutar sig för att titta på Europa istället. Eventuellt bra nog för att tjäna lite pengar i Schweiz, men förmodligen inte KHL-material. SHL känns inte jättesannolikt, men vem vet?

Carl Klingberg, inte tillräckligt bra för att som 30-åring ta en plats som spetsspelare i Frölunda nästa säsong, även om kontraktet med Zug går ut.
Fredrik Pettersson, har tyvärr väntat för länge med återkomsten. Fyller 34 i sommar och gör inte längre runt 50 poäng om året i Schweiziska ligan. Känslan är att kvalitéerna dalar så sakteliga vilket innebär att Freddans Frölundafönster krymper mer och mer.
Viktor Stålberg, sa väl i princip att om han inte får förlängt kontrakt av Fribourg-Gotteron så är det inte omöjligt att han lägger skridskorna på hyllan. Tycker det är synd att vi bara fick njuta av Stålberg den bättre i 11 Frölundamatcher, men det verkar inte bli fler än så, tyvärr.

Forwards 21/22

 1. Joel Lundqvist
 2. Johan Sundström
 3. Nicklas Lasu
 4. Jan Mursak
 5. Max Friberg
 6. Joel Mustonen/Mats Rosseli Olsen
 7. Karl Henriksson
 8. Elmer Söderblom
 9. Linus Nässén
 10. Theodor Niederbach
 11. Daniel Torgersson
 12. Simon Hjalmarsson
 13. Patrik Carlsson
 14. Lucas Raymond/(Ny, offensiv spets)

Notera att en av Niederbach/Torgersson skulle kunna bli utlånad för att göra plats för en spetsförstärkning. Jag har inte lyckats identifiera vem den spetsspelare skulle kunna vara då känslan är att det inte handlar om någon tidigare Frölundaspelare.


Vill du ha mer content om Frölunda? Frölundabladet Podd släpps varannan söndag och innehåller en go timme med både nyheter och djupdykningar inom olika ämnen. Du hittar podden här på sajten eller där poddar finns, t.ex. iTunes, Acast, Spotify, Pocket Casts, osv.

3 reaktioner till “Nästa säsong: Forwards

Kommentera